Mănăstirea Cocoş

 MANASTIREA COCOS

   Manastirea Cocos este un vechi monument istorico-monahal asezat in vecinatatea comunei Niculitel-Tulcea, in mijlocul padurilor de tei ce imbraca dealurile dobrogene.

 Manastirea Cocos 2008

   In anul 1833, trei calugari romani: Visarion, Gherontie si Isaia, care apartineau de Manastirea Neamt, venind de la Sf. Munte-Athos, si vrand sa intemeieze o manastire in Dobrogea (aflata sub stapanire otomana), cumpara o bucata de pamant langa dealul Cocosului si construiesc cu aprobarea organelor locale musulmane un asezamant de rugaciune din nuiele lipit cu pamant (specific locului). Primul staret al manastirii devine monahul Visarion numit Arhimandrit de Arhiepiscopul Tulcei, ierarhul grec Panaret.

   Legenda intemeierii manastirii spune ca “atunci cand au venit calugarii aceia si cu firman de la ocarmuire, au cercetat locurile de la Niculitel in sus, au poposit noaptea la o coliba de ciobani, pe dealul Cocos. Iar spre dimineata au auzit cantand cocosii salbatici suierand si turuind in legea lor, de rasuna padurea, asa incat calugarii au vazut aici un semn de sus si s-au asezat acolo definitiv ridicand temeliile dintai ale manastirii.” Consemnari ornitologice din anul 1912 indica prezenta in aceasta regiune impadurita, in timpul intemeierii manastirii, a unei subspecii de cocos de mesteacan (Lyrurus tetrix viridanus) si anume cea silvostepica. Probabil ca acest “cocos” a dat numele dealului si apoi manastirii inaltata pe acesta. Pe un vas al manastirii, din argint, pentru anafura, se afla gravat un cocos de mesteacan rotindu-si coada eventai, pe o creanga de stejar, ca un adevarat simbol al manastirii. Specia a disparut din aceste locuri la inceputul sec. XX.

   Manastirea intra in evidenta legala a Imperiului Otoman in anul 1841. In 1853 se construieste o biserica din piatra si caramida langa cea veche din nuiele, dainuind pana in anul 1910 cand a fost demolata. In jurul anilor 1870 este construita o clopotnita monumentala inalta de 30 m si chilii in stil oriental cu pridvor si ceardac, invelite in olana, declarate in 1959 monument istoric.

 Chilii si clopotnita Manastirii Cocos

   La 1 septembrie 1911 sub indrumarea arhitectului Toma Dobrescu se incepe constructia bisericii mari ce se va termina in toamna anului 1913, pictura fiind facuta de italianul F. de Biosse in stil neobizantin.

 Biserica Manastirii Cocos

   In toamna anului 1971, suvoaiele de apa din urma unei ploi, scot la iveala in localitatea Niculitel, un mormant martiric din primele veacuri crestine. Martiriconul a fost zidit odata cu aducerea aici a moastelor celor patru mucenici: Zotikos, Attalos, Kamasis si Filippos († μάρτυρες Ζώτιkος, Аτταλος, Καμάσις, Φίλιππος), care au fost martirizati la Noviodunum (Isaccea-Tulcea), probabil in anii 303-304 in timpul marii persecutii a imparatului Diocletian. Cei patru martiri, soldati romani, doi cu nume eline Zotikos si Filippos si doi cu nume latine Kamasis (ius) si Attalos (us), nevrand sa se lepede de credinta crestina, au fost schingiuiti, si li s-a taiat capul, devenind “Martirii ai lui Hristos” (†μάρτυρες χριστου), dupa cum ne spun inscriptiile de pe peretii martiriconului. Moastele gasite in cripta au fost depuse in biserica manastirii Cocos, asezandu-se praznuirea lor in fiecare an la 4 iunie.

 Moastele celor patru martiri in Biserica Manastirii Cocos

Surse bibliografice:
Staret: Protos Stelian Coca
– Pliant, Sfanta Manastire Cocos;
Sfintii patru martiri de la Niculitel, Istorisire pioasa, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanta 2007;
Alexandru Filipascu
– Expeditii la Noi Acasa – Editura Dacia, Cluj-Napoca 1981.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 29 de alți urmăritori