Localizare şi Acces

ASEZAREA GEOGRAFICA SI LIMITELE MUNTILOR MACINULUI

   Muntii Macinului sunt situati in sud-estul Romaniei, respectiv nord-vestul Dobrogei in judetul Tulcea.

Romania Muntii Macinului

Romania Muntii Macinului

Judetul Tulcea Muntii Macinului

Tulcea Muntii Macinului

   Geografic se incadreaza in Podisul Dobrogei de Nord, cunoscut si sub denumirea de Orogenul Nord Dobrogean care cuprinde ca diviziuni: Muntii Macinului, Colinele Niculitelului, Dealurile Tulcei, Podisul Babadag, Podisul Casimcei si cateva depresiuni.

Podisul DobrogeiPodisul Dobrogei

   Muntii Macinului au in general forma unui triunghi ascutit si ocupa in nord-vestul Dobrogei o suprafata de 568,8 km², desfasurandu-se pe o lungime de 48 km, intre Dealurile Bugeacului (in apropiere de orasul Galati) si Dealul Carapelit (Pasul Iaila). Latimea lor cea mai mare are 24 km si este cuprinsa intre localitatea Turcoaia (Iacobdeal) si Valea Lodzova.

Muntii Macinului

Muntii Macinului

   Sunt incadrati intre 28°07′ si 28°27′ longitudine estica si 45°01′ si 45°21′ latitudine nordica, avand urmatoarele limite geografice si tectonice:
   – limita nordica corespunde Luncii Dunarii (zona indiguita). Tectonic, limita este impusa de Falia Galati-Sfantu Gheorghe, iar litologic ea este data de contactul dintre rocile metamorfice din alcatuirea Culmii Bugeacului si formatiunile sedimentare cuaternare ale Luncii Dunarii;
   – limita vestica este Bratul Macin (Dunarea Veche). Contactul cu Lunca Dunarii se face printr-o serie de depresiuni si prin culmile si magurile izolate (inselberguri) din cadrul acestora. Litologic aici vin in contact depozitele fluviale ale luncii si rocile magmatice si metamorfice ale inselbergurilor. Tectonic limita este data de Falia Dunarii;
   – limita sudica este constituita de culoarul depresionar Cerna-Horia (valea raului Iaila), care desparte Muntii Macinului de Podisul Babadag. Tectonic, ea se suprapune Faliei Peceneaga-Camena, iar litologic este marcata de contactul dintre depozitele sedimentare paleozoice din Dealul Carapelit si cele mezozoice (calcare cretacice) ale Podisului Babadag;
   – limita estica separa Muntii Macinului de Podisul Niculitelului. Ea este formata din Valea Luncavitei si Valea Taitei, ingloband la sud de satul Nifon pana in Valea Lodzova, culmile formate din dealurile Boclugea si Coslugea (Prof. dr. Gheorghe Romanescu, Prof. dr. doc. Petre Cotet). Rocile metamorfice si magmatice paleozoice din alcatuirea acestor culmi, regasite si in restul arealului montan, dar diferite de rocile magmatice mezozoice din alcatuirea Podisului Niculitel, justifica incadrarea lor la Muntii Macinului. Limita pe Valea Lodzova este si una tectonica, impusa de Falia Luncavita-Consul.

DRUMURI SI LOCALITATI DE ACCES IN MUNTII MACINULUI

   Accesul rutier catre Muntii Macinului se face de pe soselele si drumurile care inconjoara si strabat aceasta zona. Patrunderea in regiunea muntoasa se poate face dinspre Galati si Braila dupa trecerea Dunarii cu bacul la I.C. Bratianu, respectiv Smardan (la Galati bacul trece din jumatate in jumatate de ora, iar la Braila sunt si trec mai multe bacuri, atunci cand se incarca), dinspre Tulcea, Constanta sau Bucuresti pe la Giurgeni-Harsova.

Trecere bac Galati

Trecere bac Galati
http://www.navrom.ro/grupul_bac.php

Trecere bac Braila

Trecere bac Braila
http://www.romnav.ro/bac.htm

   Acces rutier de la:
   Galati – pe DN.22E pana la Garvan si apoi pe E.87 spre Vacareni-Luncavita sau spre Jijila-Macin;
   Braila – pe E.87 spre Macin sau spre Macin-Jijila-Garvan-Luncavita;
   Tulcea – pe E.87 spre Luncavita si mai departe spre Garvan-Macin sau pe DN.22A si DN.22F spre Horia;
   Constanta – pe E.87 si mai departe pe DN.22D spre Horia;
   Bucuresti – pe la Giurgeni-Harsova si in continuare pe DN.22A si DN.22D spre Horia.

Muntii Macinului Acces rutier

Muntii Macinului Acces rutier

   DN.22E, Galati-Garvan ofera accces pentru Pintenul Bugeacului si Cetatea Dinogetia.

   DN.22D, Macin-Cerna-Horia este pricipala ruta, din care se poate patrunde in perimetrul stancos al muntilor. La 2 km de Macin se gaseste drumul catre poalele Culmii Pricopanului si Manastirea Izvorul Tamaduirii. La 10 km de Macin, se intra pe DJ.222K spre Greci 3 km de unde putem intra pe traseele catre varfurile cele mai inalte ale muntilor (Vf. Tutuiatu 467 m). Cerna ofera acces pentru traseele din sudul regiunii muntoase, “Valea Vinului” si “Varful Crapcea” sau pentru Culmea Priopcea.

   DJ. 222A, Horia-Luncavita, patrunde in interiorul impadurit al Muntilor Macinului,  trecand pe langa Lacul Horia si prin localitatile Balabancea, Hamcearca, Nifon si Cetatuia, cu acces spre traseele “Varful Crapcea” si “Valea Vinului” din apropierea comunei Hamcearca, spre Manastirea Cocos, de la Nifon prin padure, drum forestier 9 km, sau la nord de Nifon, spre intrarile traseelor Dealul cu Drum prin Valea Curaturi si Tutuiatu cu patrundere prin Valea Seaca, in apropiere de Cetatuia.

   E.87, Tulcea-Luncavita ofera prilejul de a vizita Manastirea Celic-Dere urmand soseaua DJ.229A, 8 km din E.87 sau Manastirea Saon urmand drumul catre Dunare care duce la aceasta. Mai departe putem intra pe DJ.229 catre Niculitel 3 km si Manastirea Cocos 7 km, sau inainte spre Isaccea (Cetatea Noviodunum, Geamia Mahmut) si apoi catre Luncavita-Horia, in Muntii Macinului.

   Pe soselele cu acces in Muntii Macinului circula microbuze pentru transportul persoanelor, din I.C.Bratianu-Tulcea prin Luncavita sau I.C.Bratianu-Macin. Din Smardan spre Macin-Greci-Cerna-Horia-Tulcea si invers. La anumite ore sunt trasee din Smardan pentru Tulcea care intra prin localitatile Carcaliu sau Turcoaia, dar atunci nu intra in Greci. Din Smardan avem accesul cel mai facil catre Culmea Pricopanului, dar si catre Greci si Cerna pentru culmea principala a Muntilor Macinului. Pe DJ.222A, Horia-Luncavita circula o singura cursa Nifon-Horia-Tulcea, dimineata si Tulcea-Horia-Nifon, seara. Spre Macin circula microbuze din Bucuresti sau Constanta si invers.

Pentru mai multe informatii vezi:
http://www.autogari.ro/

   Principalele localitati pentru patrunderea in perimetrul Muntilor Macinului sunt: Greci (permite accesul catre culmile, varfurile si traseele cele mai importante ale muntilor), Macin si Cerna; intre Horia si Luncavita – Balabancea, Hamcearca si Nifon; pentru culmile Coslugea si Boclugea, Floresti si Valea Teilor.

Greci - acces spre acoperisul Dobrogei

Greci, acces spre acoperisul Dobrogei

Cerna - spre traseele Valea Vinului si Varful Crapcea

Cerna, spre traseele Valea Vinului si Varful Crapcea

Surse bibliografice:
Ioan Pisota
– Unitatile Geografice, Podisul Dobrogei de Nord, Geografia Romaniei vol. V – Editura Academiei Romane, Bucuresti 2005;
Nicolae Popescu, Mihai Ielenicz
– Relieful Podisul Dobrogei – caracteristici si evolutie
Gavrila Ionela Georgiana
Relatia relief – turism in Muntii Macin
Petre V. Cotet, Ioan Popovici
– Judetul Tulcea – Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti 1972;
Romania, Mare Atlas Rutier 2009/2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 30 de alți urmăritori